Muzej varšavskog ustanka

Muzej varšavskog ustanka

Muzej varšavskog ustanka je jedan od najbitnijih muzeja za poljsku neovisnost gdje su opisana događanja svakog dana ustanka.

Muzej Varšavskog ustanka otvoren je na 60. godišnjicu izbijanja borbi u Varšavi. Muzej je počast stanovnika Varšave onima koji su se borili i umrli za neovisnu Poljsku i njenu slobodnu prijestolnicu, Varšavu.

O muzeju

Izložba prikazuje borbe i svakodnevni život tijekom ustanka, ostavljajući okupacijski teror u pozadini. Prikazana je složenost međunarodne situacije u vrijeme ustanka, uključujući poslijeratne godine komunističkog režima i sudbinu pobunjenika u Narodnoj Republici Poljskoj (PRL). Na ukupnoj površini većoj od 3000 m2, 800 izložbenih predmeta, oko 1500 fotografija, filmova i zvučnih zapisa, ispričana je povijest dana koji su prethodili Ustanku. Posjetitelji su vođeni kroz naredne faze ustanka do vremena kada su ustanici napustili Varšavu. Prikazana je i njihova daljnja sudbina.

Drugi dio stalnog postava, otvoren u svibnju 2006. u dvorani B, predstavlja priču o savezničkom spašavanju. Njegov vrhunac je replika bombardera Liberator B-24J. Velik dio izložbe bio je posvećen Nijemcima i njihovim saveznicima, prikazujući njihove akcije u Varšavi dokumentirane u službenim tekstovima iz vremena ustanka iu privatnim bilješkama. Priče očevidaca događaja iz kolovoza i rujna 1944. puštaju se u dvorani B. Ove snimke potječu iz arhive audiovizualne govorne povijesti u Muzeju Varšavskog ustanka. Kino dvorana prikazuje filmove o Ustanku na panoramskom platnu. U galeriji na mezaninu prikazane su razne privremene izložbe. Posebnu atrakciju predstavlja Muzejski toranj s pogledom na Park slobode i grad Varšavu.

 Bombarder Liberator B24J
Bombarder Liberator B24J

Cijena ulaznice iznosi 30 zlota što je oko 7 eura, a možete je kupiti na ulazu u muzej.

Varšavski ustanak

Tijekom 2. svjetskog rata, Poljska, a naročito Varšava je bilo napadnuta od prvog dana. Židovi iz geta bili su deportirani, a poljsko stanovništvo bilo je okupirano. Do 1944. godine, Poljaci su već duže vrijeme planirali ustanak. Tada im je dodatan vjetar u leđa dala Crvena Armija koja se svakim danom sve više i više približavala do Varšave što je značilo da će im pomoći u oslobođenju. Domovinska vojska je nakon oslobođenja planirala ustrojiti kapitalističku Poljsku što se Staljinu nije sviđalo jer je on imao neke druge planove za Poljsku.

Muzej varšavskog ustanka
Muzej varšavskog ustanka

Ustanak Poljaka počeo je 31.7.1944., pod nazivom ”sat w”. I sami Nijemci su se iznenadili masivnošću i intenzitetom ustanka. Kako su počele borbe, ustanici su ostvarili djelomične uspjehe i tako se do kraja ustanka. Kako su Poljaci čekali Crvenu Armiju da im pomogne, što je više vrijeme prolazilo, vidjeli su da se to neće dogoditi. Tako je svakim danom slabio napredak Poljaka sve do dana kada ustanak nije u potpunosti ugašen.

Tijekom ustanka poginulo je oko 160.000,0 ljudi, od toga 150.000,00 civila. Nakon ustanka, ostatak ustanika i stanovništva Varšave je otpravljeno u razne logore. Nijemci su odlučili uništiti sve što je ostalo od Varšave, tako je nakon rata čak 85% grada bilo uništeno. Jedno je ostao sačuvan od potpunog uništenja dio grada nazvan Praga koji se nalazi na desnoj obali Visle jer je tamo bila smještena Crvena Armija. Predviđa se da je tijekom cijelog rata umrlo gotovo 650.000,00 stanovnika Varšave. Nakon rata cijela Varšava je obnovljena i to prema sjećanju ljudi i slikama.

Muzej varšavskog ustanka
Muzej varšavskog ustanka
Muzej varšavskog ustanka

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui. Sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.