Polin Muzej povijesti poljskih Židova

Polin Muzej povijesti poljskih Židova Varšava

U Polin Muzej povijesti poljskih Židova uputili smo se jednog kišnog jutra, nakon doručka i kave u Green caffe Nero o kojem možete čitati ovdje. Pošto smo stigli prije samog otvaranja muzeja, trebali smo pričekati vani. No, nismo bili jedini koji smo stigli ranije, jedino nam je malo kiša smetala koja je sipila.

Radno vrijeme muzeja radnim danom je od 9:00 do 18:00 sati, subotom od 10:00 do 20:00 sati, a nedjeljom od 10:00 do 18:00 sati. Mi smo odlučili posjetiti ovaj muzej odmah ujutro, kad ima najmanje gužve. Iako nam je to bila ideja, naravno da su i druge grupe i ljudi stigli u isto vrijeme. Muzej se ne otvara ništa prije radnog vremena, a na ulazu su zaštitari i detektor metala koji morate proći. Ispred muzeja nalazi se spomenik herojima geta koji je projektirao Natan Rapaport, a postavljen je 1948. godine.

Spomenik herojima geta Natan Rapaport

O muzeju: Polin Muzej povijesti poljskih Židova

Ideja o stvaranju Muzeja povijesti poljskih Židova potekla je od Udruge Židovskog povijesnog instituta Poljske. 2005. godine na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Varšave Lecha Kaczyńskog, Muzej je osnovan kao javno-privatno partnerstvo Udruge, Grada Varšave i Ministarstva kulture i nacionalne baštine Poljske. Muzej je povijesni muzej koji predstavlja 1000 godina života Židova u poljskim zemljama. To je također mjesto susreta i dijaloga između onih koji žele istražiti prošlost i sadašnju židovsku kulturu.

Postava muzeja

Glavnu postavu muzeja predstavlja putovanje kroz 1000 godina povijesti polsjkih Židova, od srednjeg vijeka do današnjeg dana. Kroz glavnu postavu muzeja možete saznati kako su uopće Židovi stigli u Poljsku, kako je Poljska postala središte najveće židovske zajednice na svijetu i naravno o Židovima za vrijeme 2. svjetskog rata i danas.

U muzeju možete saznati puno novih zanimljivih stvari, no također vam se javljaju mnoga druga pitanja u glavi. Osim ovog židovskog muzeja, posjetili smo i Židovski muzej u Berlinu o kojem možete čitati ovdje.

Polin Muzej povijesti poljskih Židova
Polin Muzej povijesti poljskih Židova
Polin Muzej povijesti poljskih Židova
Polin Muzej povijesti poljskih Židova
Polin Muzej povijesti poljskih Židova
Polin Muzej povijesti poljskih Židova

Zgrada muzeja

Osim same postave muzeja, treba spomenuti i zgradu muzeja. Na natječaju 2005. godine pobijedio je projekt finskog projektantskog ureda Lahdelma & Mahlamäki. Zgrada muzeja nalazi se na parceli koja je među stambenim zgradama Muranówa, obnovljenim nakon završetka rata. To je zapravo jako simbolično mjesto jer se tu nekada nalazila uspješna četvrt naseljena uglavnom Židovima koja je bila pretvorena u geto. Zgrada izvana ima jednostavan, geometrijski volumen, no interijer joj je jedinstven. Dinamični, zaobljeni zidovi glavne dvorane dijele zgradu po osi istok-zapad. Ova pukotina simbolizira prazninu u 1000 godina dugoj povijesti poljskih Židova. Istodobno, monumentalna dvorana, prepuna svjetlosti koju propušta neobično veliki ostakljeni otvor prema parku, podsjeća nas da povijest još nije završila i da je Muzej POLIN doista muzej života. Također služi kao poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Simbolika muzeja nije ograničena samo na unutrašnjost: pročelje zgrade obloženo je staklenim pločama ispisanim hebrejskim i latiničnim slovima na kojima piše: “Polin” (hebr. počivajte ovdje).

Lahdelma & Mahlamäki architects Polin
Lahdelma & Mahlamäki architects Polin

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui. Sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.