Kratki ljetni izlet - Kornati

Kratki ljetni izlet – Kornati

Pošto su nam došli sve topliji dani, počela sam planirati nova ljetna putovanja. Ljeti mi je najdraže otići negdje na dan-dva i samo guštati i uživati. Ovo ljeto planiram više kratkih i jedno malo duže putovanje o kojem ću vas na vrijeme izvijestiti.

Današnja destinacija o kojoj ću pisati su Kornati. Kornati su otočna skupina koja se nalazi u srednjoj Dalmaciji. Otočje se sastoji od oko 150 otoka i otočića do kojih je lako doći iz obližnjih gradova i mjesta, npr. Zadra, Biograda, Murtera,… . Na kratki izlet možete krenuti u vlastitom aranžmanu, ili uplatiti aranžman i ići jednim od turističkih brodova koji svakodnevno voze turiste na Kornate.

Kratki ljetni izlet - Kornati

Kornati su 1980. godine proglašeni nacionalnim parkom. Nacionalni park ne čine svi otoci iz otočne skupine, već samo njih 89. Nacionalni park Kornati je u većini morski ekosustav i samo ¼ parka čini kopno. Park obiluje prirodnim, ali i mnogim kulturnim posebnostima pa tamo možemo pronaći razne povijesne i kulturne građevine i predmete još od neolitika. Ono zbog čega je otočje posebno jesu okomite litice, tzv. Krune koje se nalaze s vanjske strane otoka i gledaju prema otvorenom moru.

Ako se nađete na Kornatima i imate mogućnost, šteta bi bila ne posjetiti park prirode Telašćica koji se nalazi tako reći „odmah preko“ Kornata, na Dugom otoku.

Ulaz u Nacionalni park Telaščica
Kratki ljetni izlet - Kornati

“Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha” (George Bernard Shaw) 

Kopneni dio otoka je većinom privatno vlasništvo pa se tamo može naći puno privatnih restorana gdje možete probati domaću hranu. Tako se na jelovniku mogu naći svježe ribe i drugi morski proizvodi.

Kratki ljetni izlet - Kornati
Kratki ljetni izlet - Kornati
Kratki ljetni izlet - Kornati

Meni, najdraže mjesto, zbog kojeg su mi i Kornati toliko dragi je uvala Lojena. Nebitno, idete  li u vlastitom aranžmanu ili ne, najvjerojatnije ćete se usidriti u uvali Levrnaki (možete i u Lojeni). Uvala Levrnaka nalazi se na istoimenom otoku Levrnaka, a gleda prema najtanjem dijelu Kornata. Da stignete u uvalu Lojena, potrebno je proći brdo (pješice), koje nije zahtjevno za propješačiti (može se u japankama, sandalama..). Kad stignete na vrh brda, pružit će vam se divan pogled na obadvije strane, prema otočju i prema otvorenom moru gdje se nalazi plaža Lojena.  Plaža je posebna zbog toga jer  je prekrivena bijelim oblutcima, a morsko dno je prekriveno srebrnkastim pijeskom. Ova plaža je jedna od meni dvije najdraže plaže, uz Saharun na Dugom otoku i šteta bi bila je ne posjetit barem jedanput.

Kratki ljetni izlet - Kornati
Kratki ljetni izlet - Kornati
Kratki ljetni izlet - Kornati
Kratki ljetni izlet - Kornati
Katja

Saznajte novosti o mojim najdražim beauty proizvodima, uživajte u mirisima i okusima različitih jela i krenite na putovanje svijetom uz najiskrenije savjete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.