Vidikovac Sfera na Balatonu

Vidikovac Sfera na Balatonu

Vidikovac Sfera na Balatonu ili službeno Xantus János Gömbkilátó nalazi se u mjestu Balatonboglar. Nastavite čitati zašto vrijedi posjetiti ovaj unikatan vidikovac.

Na otprilike 2 sata od najsjevernije hrvatske granice nalazi se jedinstven vidikovac. To je vidikovac Sfera na Balatonu. Mjesta koja se nalaze na Balatonu su puna vidikovaca, a osim ovoga posjetili smo i vidikovac u Balatonfoldvaru o kojem možete čitati ovdje.

Xantus János Gömbkilátó
Xantus János Gömbkilátó

Ovaj vidikovac nalazi se na vrhu brda Vardomb, a tamo se nalazi i avanturistički park. Vidikovac je izrađen ya svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958. godine. Kasnije je bio izložen na sajmu u Budimpešti da bi na kraju pronašao svoje mjesto upravo ovdje 60-ih godina prošlog stoljeća gdje je zamijenio drveni toranj. Vidikovac je promjera 15 metara, a formiran je od 240 trokuta u obliku sfere odakle mu i naziv. Nalazi se na visini od 165 metara nad morem te se s njega pruža predivan pogled na Balaton. Radno vrijeme vidikovca je od 10:00 sati do 18:00 sati preko tjedna ili do 19:00 sati za vikend.

Auto smo ostavili u podnožju, na parkingu koji se plaća. Platiti možete forintama ili eurima. Cijena parkinga po satu je 70 centi što je puno više nego kod nas. S parkinga smo krenuli pješačkom zonom kroz borovu šumu do avanturističkog parka i samog vidikovca. Sve je jako blizu, svega par minuta hoda tako da se nećete umoriti. Ukoliko vas uhvati žeđ ili glad, ne morate brinuti jer možete kupiti i piće i sendviče u lokalu u sklopu parka, a naravno ne morate ni razmišljati gdje ćete na wc jer se tamo nalazi i besplatan wc.

Xantus János Gömbkilátó

Nakon kratke šetnje vidikovcom i stazom kroz borovu šumu, zaputili smo se u susjedno mjesto, Balatonlelle. Tamo smo sjeli na kavu i kolač u predivnu slastičarnicu i kafić Zsur o čijoj ponudi i ambijentu možete čitati ovdje.

Sphere Lookout Balaton
Sphere Lookout Balaton
Sphere Lookout Balaton
Sphere Lookout Balaton
Katja

Saznajte novosti o mojim najdražim beauty proizvodima, uživajte u mirisima i okusima različitih jela i krenite na putovanje svijetom uz najiskrenije savjete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.