Znanstveni centar Kopernik Varšava

Znanstveni centar Kopernik Varšava

Znanstveni centar Kopernik u Varšavi je jedan od muzeja-centara koji morate posjetiti ako se nađete u poljskom glavnom gradu. Službena stranica centra nalazi se ovdje.

Znanstveni centar Kopernik dobio je ime po najpoznatijem poljskom znanstevniku, Nikoli Koperniku. Sve do Kopernika vjerovalo se da se sva nebeska tijela okreću oko Zemlje. Kopernik je iznio teoriju da se pak Sunce nalazi u središtu te se sva tijela okreću oko sunca i oko svoje osi po putanji. Takav sustav naziva se heliocentrični ili kopernikov sustav.

Informacije o znanstvenom centru

Ukoliko dolazite iz grada podzemnom željeznicom, morate ući na liniju M2 i izaći na stanici Centrum Nauki Kopernik. Stanica se nalazi tik uz Vislu, a do centra vodi šetnica od par minuta. Ulaznice za sam centar i planetarij preporučujemo kupiti barem dan prije nego odlučite posjetiti. Tako možete birati sat kad želite ući i znate da će ulaznice biti dostupne. Mi smo stigli u centar odmah ujutro kad se otvorio i već su ostale ulaznice samo za popodne, tako da smo uzeli što se prvo nudilo. Cijena ulaznica za centar je 46 zlota što je nešto više od 10 eura, a za planetarij 30 zlota, oko 7 eura.

Znanstveni centar Kopernik Varšava
Znanstveni centar Kopernik

Što se sve može vidjeti

Cijeli centar sastoji se od više različitih edukativno interaktivnih izložbi. Eksperimentalna zona glavna je izložba u centru koja zauzima veliki otvoreni prostor na 1. katu. Posvećena je prirodi sa svojim fenomenima, te ljudima i našoj percepciji fizičkog svijeta. Ovdje možete sami eksperimentirati koristeći oko 200 eksponata. Izložba “Budućnost je sada” pomaže u suočavanju i razumijevanju izazova suvremenog svijeta u svoj njihovoj složenosti. Prikazuje različita tehnološka rješenja i potiče na njihovo kritičko sagledavanje. Također uzima u obzir odnose između naših osobnih vrijednosti i vrijednosti drugih. Robot koji ima lice Nikole Kopernika. Visok je 190 cm i ima 100 kg, iako ne izgleda tako. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji može razgovarati o bilo čemu i baviti se najtežim pitanjima. Najnapredniji humanoidni robot na svijetu pojavio se u Znanstvenom centru Kopernik. Zasigurno ćete pronaći nešto što Vam se sviđa od raznih eksponata.

Znanstveni centar Kopernik
Znanstveni centar Kopernik
Znanstveni centar Kopernik

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui. Sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.